Фотоепилацията: истини и митове

 

Ние всички принадлежим на времето си, а то е такова, че все повече жени, а и мъже, изпитват естестичен дискомфорт от нежеланото окосмяване.

Как да направим информиран и разумен избор, когато става въпрос за прецизно, сигурно и резултатно премахване на нежеланото окосмяване по тялото и лицето?

С усъвършенстването на технологиите възникнаха ефективни средства срещу нежеланото окосмяване, като отстраняване с електролиза, депилация с лазер, депилация с интензивна пулсова светлина (IPL) и химически продукти.

Понастоящем има много митове и малко литература относно двете най-прилагани техники – фотоепилация и лазерна епилация. В голяма степен митовете, витаещи из интернет-пространството, се дължат на факта, че на пазара се появиха много апарати, които не могат да обезпечат в достатъчна степен качествени и трайни резултати. Следващите редове имат за цел да изяснят предимствата на трайното обезкосмяване посредством интензивна пулсова светлина (IPL) и ключовите характеристики за ефикасна фотоепилация.

Единственият начин за трайно премахване на космите е унищожаване на папилата, намираща се в долната част на космената луковица. За целта е необходимо да са налице две важни условия: косъмът да се намира във фаза на растеж (анаген) и достатъчно енергия да достигне до папилата, която бива ликвидирана при достигане на температура от 70°C.

Принципът на действие и при двете технологии – лазер и IPL, се базира на тези две условия, в случаите, когато космите съдържат меланин.

При епилация с IPL устройство светлинната енергия се абсорбира от съдържащия се в косъма пигмент меланин, трансформира се в топлинна енергия, вследствие на което температурата в космения фоликул се повишава да точка на коагулация и прицелните структури в космената луковица се разрушават.

Разликите между различните IPL устройства се състоят в постигането на баланс между ефективност и сигурност при прилагане на терапия с интензивна пулсова светлина. До голяма степен този баланс се осигурява от филтриращата система на апликатора.

Светлината, излъчвана от светкавица (IPL), е бяла многопосочна широкоспектърна светлина, която позволява извършване на няколко вида процедури (като фотоепилация или фотоподмладяване) с едно устройство. Светлинната енергия трябва да бъде с добро качество, да е добре филтрирана, добре калибрирана и точна, за да осигури ефективно и сигурно третиране.

Повечето IPL-устройства използват дихроичен филтър – неговите характеристики позволяват да бъде филтрирана само светлината, която преминава под прав ъгъл. Всички лъчи, които не са перпендикулярни на филтъра (включително вредни такива), преминават директно. Нещо повече, дихроичният слой, покриващ филтъра, може бързо да се изхаби и влоши при използване, позволявайки на целия светлинен спектър да премине.

Абсорбиращият филтър, използван в IPL оборудването на EFB Beauté®, филтрира всички многопосочни лъчи на излъчваната светлина. Поради това е идеално подходящ за третиране с интензивна пулсова светлина. При фотоепилация преминава само и единствено червената светлина. Ефективността е пълна, без риск за кожата. Самият филтър не се изхабява с времето, като позволява безопасна и непрекъсната експлоатация.

Инженерите на EFB Beauté®, със своя над 30-годишен опит в аерокосмическата индустрия (включително и с принос в програми на Европейската космическа агенция), съумяват да подчинят и манипулират светлината, постигайки прецизност, сигурност и ефективност. Те дори успяват да намерят решение за трайно премахване на бели и руси косми, при които липсва меланин, който да абсорбира светлинния поток. През 2005 г. Eurofeedback (EFB) регистрира в организацията INPI патент, отнасящ се до метод за обезкосмяване с IPL и по-специално на бели и руси косми. Окончателната публикация на патента с номер FR2892012-B1 е от 18-ти юли 2008 г. Този метод се основава на свойството на хемоглобина да поглъща светлина с вълни под 600 nm. Много други компании се опитват да копират технологията на EFB, но досега тези опити остават без резултат.

Освен програмата за обезкосмяване на всички типове косми и кожа, апаратите на EFB Beauté® позволяват извършване на процедури за фото подмладяване, капилярни и пигментни лезии, а също и третират акне. Със своите 18 патента превземат европейските и световните пазари и изграждат силна партньорска общност.

Интуитивни и удобни за използване, с обезкосмяващ апликатор с площ от 7,5 см2, патентована система SRE, осигуряваща постоянно ниво на светлинна енергия, безболезнени процедури и комфортна поддръжка – всичко това нарежда IPL-уредите на EFB Beauté® сред най-предпочитаните и надеждни апарати в областта на естетичната дерматология.